lördag 23 maj 2009

Bootsfundering

Jag har ännu inte testat bootsen, det blir nu under helgen. Dessutom har jag en medryttare som är ovan boots så jag hade tänkt låta henne uttala sig om användarvänligheten. Jag har ju förstått att vad jag upplever som lätt inte nödvändigtvis känns lätt för andra.

Men något jag har funderat på är varför det i Sverige på många håll verkar som att man tycker att barfota bara är för hobbyhästar som inte gör så mycket när de stora hälsovinsterna finns att hämta hos hästar som tävlar eller jobbar och därför rids eller körs mycket mer.
Tyvärr tror jag att det är mycket barfotarörelsens eget fel eftersom vi riktat in oss så mycket på att målet skall vara helt barfota på alla underlag och bootsen helt enkelt varit ett hjälpmedel, hos vissa till och med sista utvägen innan de ger upp.
Pete Ramey pratar en del om det att bootsen egentligen borde vara mainstream-lösningen och när hästen sedan klarar alla eller de flesta underlagen helt barfota är det en bonus. För det krävs trots allt en hel del av ryttaren för att man skall få det att funka helt barfota, jämt. Både att man är lyhörd mot hästen, man kanske måste anpassa sin ridning, göra om hagen etc.
Det är det inte alla som vill eller kan göra!
Det blir för krångligt helt enkelt, för de allra flesta.

I DVD-clinicen drar Ramey upp ett lysande exempel på hur enkelt det egentligen kan vara, han berättar om när han stod och verkade en häst och farfar (som är gammal hästkarl) står och håller i barnbarnets häst och de småpratar lite grann, frågar om inte man använder såna där järnskor längre? Då säger Pete att njae, man gör det lite annorlunda numera och så visar han upp en boot och förklarar att man använder såna vid ridning så går hästen barfota i hagen.
Farfar funderar en liten stund på det där och säger sedan; vet du, jag skulle tro att om du har boots när de behövs vid ridning och hästen barfota resten av tiden, då skulle du säkert inte behöva de där bootsen så mycket i längden.

Så var det inte så mycket mer med det :-)

Det man hör annars är att boots inte är så mycket bättre än järnskor (det har jag bara hört från hovslagare) men då tänker jag på statistiken ifrån ridande polisen i Houston. Även fast de i princip alltid rids med boots och vad jag förstår patrullerar mest varje dag så har de märkt en sån otrolig skillnad på sjukdagar nu motför när hästarna var skodda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar