torsdag 22 september 2011

Ömma hästar

Jag har oroande ofta den senaste tiden fått frågor av hästägare som upplevt att hästarna blivit ömma av verkning. Är det ok, frågar de. Och mitt svar är alltid nej, det är inte ok. Inte för mig i alla fall!
Ibland går det inte att undvika men då är det viktigt att hästägaren och hovvårdaren har en dialog där man pratar om vad som kan hända och varför det blev så. Till exempel är det en större risk att hästen blir öm/känslig några dagar om hovarna var väldigt långa och det hjälps ju inte, enda man kan göra är att inte låta det gå så lång tid mellan verkningarna. Det är inte läge att börja ta mindre vid verkningen eftersom förväxta hovar får deformationer som kräver vissa åtgärder för att kunna växa bort.

En annan sådan gång är när du skor av en häst så kan den börja ömma direkt eller ibland faktiskt upp till en månad senare. Många får ingen ömhetsreaktion alls, men när det händer är de flesta hästägare fullt beredda på det och det tror jag är nyckeln. Vet man vad det beror på kan man göra något åt det och säger man inget till sin hovvårdare/hovslagare kan denne inte göra något åt det.
Upplever man att hovvårdaren/hovslagaren inte bryr sig är det hög tid att ta ett allvarlig snack med denne eller byta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar