fredag 4 februari 2011

Uppdatering Hästmannen

Stig-Anders har varit upp i rätten nu och det har uppmärksammats i TV och på olika forum.
Här Smålandsnytts inslag; Smålandsnytt på SVTplay

Jag har läst en tråd på Alternativ.nu där några begärt ut de offentliga handlingarna från länsstyrelsen samt läst det något mindre opartiska inlägget på http://blogg.aftonbladet.se/spotpix

På ena sidan staketet står de som är helt säkra på att Stig-Anders är fullkomligt oskyldig och helt enkelt blivit utsatt för en häxjakt utan dess like.
På andra sidan står djurskyddsinspektören som är fullkomligt övertygad om att Stig-Anders vanvårdar sina djur och bör ha djurförbud.
Nu är det upp till rätten att avgöra men jag och flera andra tycker att det kanske hade varit en idé att kalla in opartisk inspektör och veterinär som skulle ha kunnat göra en ordentlig genomgång av fallet, besöka hästarna på plats och dokumentera vad de ser. Men nu har djurförbudet redan trätt i kraft så det finns ju inget att se längre.
För även om det nu var så att han misskötte sina hästar så grovt, varför finns då ingen riktig dokumentation på alla punkter som anmärkts? Jag tänker på när han fick ett föreläggande att kalla ut en veterinär för ett blödande sår men när veterinären kommer två dagar senare finns inget sår. Hade inspektören tagit foto på vad hon menat kanske det hade gått att ta på, reagera på rätt grej istället för att gissa och anta. Men föreläggandet ligger ju kvar som en prick i registret. Han får anmärkning på att hästarna får för lite/för dålig mat trots att de är vid gott hull, och inga prover har tagits för att se fodrets hygieniska eller näringsmässiga kvalitet.

Sanningen vet nog bara hästarna, men om han frikänns fast han är skyldig kanske det kan vara en näsbränna för inspektören att faktiskt alltid dokumentera/fota när hon är ute. Och om han är och anses vara skyldig kanske alla de som engagerat sig kan hjälpa honom att antingen bara fortsätta hålla kontakten med sina hästar eller kanske jobba för att förbättra situationen så han kan få förbudet hävt.

Men jag vidhåller att det är lite tragiskt att det får bli en sån soppa om tre hästar som kanske har hovskabb och fått stå inne för mycket om vintrarna, när sånt här - 34 döda djur i en ladugård och intilliggande byggnad händer vart och vart annat år.
Lite skillnad på 34 döda djur (!!!) och 3 hästar som hålls på ett inte helt optimalt vis men i övrigt är friska och välgödda. Men gården med 34 döda djur hade fått två besök tidigare under året med några anmärkningar men inget som var så allvarligt. Däremot hade Hans Sidbäck (känd hästkarl som bor i området) anmält dem för ett år sedan utan att det hände något?!
Mer resurser till Djurskyddet, någon?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar